Srednja škola “Busovača” uvodi nove smjerove i zanimanja

skola-770
18. svibnja 2016.

Od iduće školske godine u Srednjoj školi “Busovača” se pokreću novi smjerovi i zanimanja. Riječ je o prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, ugostiteljstvu i turizmu (a, b i c) te o frizerskoj školi.

S obzirom na to da spomenuta zanimanja, uz ona već postojeća (opća gimnazija, ekonomsko-trgovinska struka, strojarska struka, itd.) u zemljama zapadne Europe uživaju sve veći ugled, busovačka srednja škola s novim usmjerenjima staje uz bok prestižnim i inovativnijim školama u Bosni i Hercegovini.

“Uprava škole uz potporu i mišljenje nastavničkog vijeća odlučila je da definitivno nešto moramo promijeniti. Shvatili smo da stanje tržištu, a na temelju urađenih anketa i istraživanja, zahtjeva neke promjene i uvođenje novih zanimanja. Upravo to je bio razlog da tzv. ponudu naše škole obogatimo sa prirodoslovno-matematičkom gimnazijom, ugostiteljskom i turističkom te frizerskom školom”, prokomentirao je za grad-busovaca.com portal Stipo Krišto, ravnatelj Srednje škole “Busovača”.

Uvođenju novih smjerova u ovoj odgojno-obrazovnoj instituciji prethoditi će zapošljavanje određenog broja novih kadrova, a to je u konačnici još jedan benefit za naš grad.

Srednja škola ”Busovača” u Busovači će za sljedeću školsku 2016./2017. godinu vršiti upis učenika u prvi razred za sljedeće struke i zanimanja:

POSTOJEĆE STRUKE I ZANIMANJA

Opća gimnazija

Ekonomsko–trgovinska struka

-ekonomist, IV stupanj

-komercijalist, IV stupanj

-prodavač, III stupanj

Strojarska struka

-tehničar cestovnog prometa, IV stupanj

-tehničar za vozila i vozna sredstva, IV stupanj

-automehaničar, III stupanj

-vodoinstalater,

i instalater grijanja i klimatizacije, III stupan

NOVE STRUKE I ZANIMANJA

Prirodoslovno-matematička gimnazija

-jedan odjel

Ugostiteljstvo i turizam ”A”

hotelijersko-turistički tehničar, IV stupanj

Ugostiteljstvo i turizam ”B”

– ugostiteljski tehničar posluživanja, IV stupanj

– ugostiteljski tehničar kuharstva, IV stupanj

Ugostiteljstvo i turizam ”C”

– kuhar, III stupanj

– konobar, III stupanj

Osobne usluge ”C”

– frizer, III stupanj

Ova škola u petak, 20. svibnja 2016. godine ispraća još jednu uspješnu generaciju maturanata. Posljednjih dana privode se kraju završne pripreme kako bi sve prošlo u najboljem redu.

“Ove godine imamo 87 učenika koji završavaju svoje obrazovanje u Srednjoj školi “Busovača”. Vrijedi istaknuti da je uspjeh učenika gimnazije i prometne škole ove godine izuzetno dobar te on u prosjeku iznosi nešto manje od 4,5″, izjavio je za naš portal Josip Križanović, profesor ekonomske skupine predmeta u Srednjoj školi Busovača”.

“Pokazalo se proteklih godina da su naši učenici u velikoj mjeri upisivali državnu maturu kao preduvjet za upis na fakultete u Republici Hrvatskoj. Prošle smo godine na tu temu radili i jednu statistiku koja je pokazala da je upis i uspješnost naših učenika na državnoj maturi izrazito velika, što je vrlo dobar kompliment ovoj ustanovi”, dodao je on.

Maturalna zabava Srednje škole “Busovača” ove će godine biti održana u novootvorenom svadbenom salonu „Party“ u Busovači, a istoj će prethoditi svečani i tradicionalni mimohod ulicama našeg grada. Okupljanje maturanata ispred škole zakazano je za 18 sati.

Maturantski mimohod tradicionalno će svojim nastupom uveličati Limena glazba HKC-a “Nova Bila” te sekcija mažoretkinja HKD-a “Napredak” Busovača.

Ovom prilikom iz Srednje škole „Busovača“ pozivaju sve sugrađane da poprate i ovu generaciju uspješnih maturanata, jer je ovo za njih uistinu velik događaj.